Psychiatrická nemocnice Marianny Oranžské

790 69 Bílá Voda 1, IČO: 00851388, Ředitel: MUDr. Petr Jeřábek, Hlavní sestra: Zdenka Šínová, Správce: Zbyněk Hanzl, tel./fax: 584 414 160, Ústředna: 584 413 208 - 9; 584 414 155, Terapeutická komunita: 584 414 156, Veřejný automat: 584 413 284, Ambulance Javorník: 584 440 379

:: KONTAKT ::

Terapeutická komunita Fides - Bílá Voda

Poselství pro Vás: „Život je ve Tvých rukou!“

Oddělení V.

Počet lůžek: 21
Tel.: 588 517 542, 588 517 547, 724 727 469
E-mail: fides@pnmo.cz

Pokud jste se rozhodli pro komplexní léčbu závislosti

Nabízíme:

  • léčbu založenou na principech metody Terapeutické komunity
  • dlouhodobou léčbu (11 měsíců)
  • střednědobou léčbu (6 měsíců)
  • program: skupinová, individuální a vztahová terapie, činnostní terapie, volnočasové aktivity, sport (kola, běžky, horolezectví apod.), výlety a zátěžové akce (samozřejmě dle možností, limitů a zdravotního stavu každého člena skupiny)
  • vzájemné soužití v úzkém kruhu lidí, kteří se starají o dům a přilehlé pozemky se zahrádkou
  • spolupráci se zdravotnickým terapeutickým týmem, který je složen z lékařů, adiktologů, sociálních pracovníků, zdravotních sester a ostatních odborníků.

Jedná se o strukturovaný program střednědobé a dlouhodobé léčby závislostí v podmínkách terapeutické komunity /TK/.


Klient může být nejprve přijat na příjmové oddělení, kde lze absolvovat i detox. Pokud projeví zájem a motivaci o program TK Fides a je doporučen lékařem, absolvuje motivační pohovor. Pak je v dohodnutém termínu přeložen na komunitu.



Klient může být přijat i přímo na TK Fides, pokud abstinuje nejméně měsíc od všech návykových látek a má doporučení k léčbě. Pak si termín domluví telefonicky přímo s TK Fides - 588 517 542/ 547.


TK představuje chráněné prostředí bez drog, vytváří program, který vede klienty ke změnám postojů k návykovým látkám. Základem léčby je adiktologická terapie, skupinová a individuální psychoterapie, socioterapie, vztahová terapie, režimová část programu a činnostní terapie. Snahou je maximální přiblížení reality všedního života, schopnost přijímat zodpovědnost. Je uplatňován individuální přístup ke klientovi. Vstup do komunity je dobrovolný pro klienty závislé na alkoholových a nealkoholových návykových látkách starší 18 let. Pobyt probíhá za dodržování principů léčby – naprostá abstinence, otevřenost a upřímnost, volba mezi léčbou a vztahem v rámci terapeutické skupiny a regulace agrese. Cílem je abstinence, získání náhledu na vlastní životní situaci a přijetí sama sebe a okolí.


Průběh léčby: Klient je přijat lékařem na příjmové odd. PNMO, kde proběhne vyšetření, případný detox a práce s motivací. Je stanoven termín přestupu na TK. Případně je přijat přímo na TK.  Pobyt v TK má tři fáze. Adaptační fáze trvá cca 3-6 týdnů, růstová fáze trvá 16-18 týdnů. To je také doba střednědobé léčby. Dlouhodobá léčba je i se závěrečnou separační fází, která trvá dalších 14-16 týdnů. Rozhodnutí setrvat ve střednědobé nebo dlouhodobé léčbě je na rozhodnutí klienta. V rámci individuálního přístupu lze léčbu specificky upravit.


Podmínky ubytování: TK je součástí PNMO. Dům se nachází odděleně / asi 1,5 km / od areálu PNMO. Klienti se starají o pozemek TK, zahradu a mají k dispozici pracovní dílnu. Dům je dvoupatrový, disponuje dvoulůžkovými pokoji. V každém patře je koupelna a WC. V přízemí je kuchyně, jídelna, prádelna a ošetřovna. V 1.patře je komunitní místnost, pokoje klientů a týmová místnost. Ve 2. patře se nachází pokoje klientů.


Soukromí klienta/ návštěvy: Návštěvy v TK jsou možné. Povinností navštíveného je informovat všechny o příchodu a odchodu návštěvy a plánu, jak návštěva proběhne. Všechny návštěvy se mohou zdržet do nočního klidu, popřípadě mohou na TK přespat. Jedním z pravidel léčby je návštěva před první propustkou. Do komunity nejsou vpuštěni aktivní uživatelé návykových látek, nebo lidé pod jejich vlivem.  


Zdravotní péče, stravování: V komunitě si klienti sami vaří. V případě potřeby jsou respektována dietní omezení nebo vegetariánská strava.


Mimo terapeutický tým pečuje o klienty psychiatr, psycholog, internista, fyzioterapeut, sociální pracovnice.


Cena / Finanční spoluúčast: Pobyt je hrazen zdravotní pojišťovnou, se kterou má PNMO smlouvu. Hygienické potřeby a věci osobní spotřeby si klient hradí sám. Stejně tak finanční náklady během volnočasového či sportovního programu. Do komunity si klient podle svých možností bere oblečení a obuv, doporučujeme sportovní a domácí. Pracovní oblečení si může vypůjčit (vaťák, pracovní montérky, boty a rukavice). Zapůjčuje se také sportovní výbava (stany, kola, běžky, batohy ap.)

 
 

 

 
 

Rychlý kontakt

E-mail: kontakt@pnmo.cz 

Datová schránka: ftai57u

Telefon: 588 517 555

Fax: 588 517 599


Centrální příjem
a informace o příjmech:

Tel.: 588 517 539

MT: 722 110 395

Pracovní doba:

Po - Čt 7:00 - 16:00

Pá 7:00 - 13:00




 

 


Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies